1950-ci illərdə alınan ilk üzümlüklər Mendozadan 30 km cənubda, təxminən 1000 m yüksəklikdə yerləşən Aqreloda idi ki, bu da həmin dövr üçün qeyri-adi idi. Adi qumlu zəmini, And dağlarının yamaclarında eroziyaya uğramış, minerallarla zəngin çınqıl daşlarından ibarət dərin lay qatı olan müstəsna drenajlı üzümlüklərimiz var. 1990-cı illərdə tətbiq edilmiş innovasiya - ehmallı damcılı suvarma üsulundan istifadə sayəsində üzümçülərimiz yay mövsümündə məhsuldarlığa və boy atma gücünə nəzarəti diqqətlə həyata keçirərək, şəkər, turşu və fenolların əla cəmləşməsinə malik olan kiçik giləmeyvələri istehsal edə bilirlər.
Hazırda malikanə 400 hektarlıq ərazini əhatə edən və 980 ilə 1700 metr arasında dəyişən hündürlükdə yerləşən üç əsas üzümlüyə malikdir. Belə başgicəlləndirici yüksəkliklər digər şərabçılıq ölkələri üçün ifrat hesab edilə bilərdi.
İlk günlərdən daha hündür yerlərə qalxmağa davam etdik. 1990-cı ildə Uko vadisindəki Tupunqato bölgəsinin Qualtallari rayonunda 1250 m hündürlükdə üzümlüklər əkdik, 2005-ci ildə isə, elə Tupunqatoda 1550 m hündürlükdə yerləşən El Perala qalxdıq. Argentinanın ən yüksək zirvələrindən biri olan Tupunqato dağının ətəyində yerləşən Kaykayen və Sepas del Plata üzümlükləri sıx günəş işığının təsirindən və soyuq gecələrdən faydalanırlar. Keyfiyyətimizin sirri məhz bu gündəlik temperatur diapazonundadır. Bölgədə rastlanan daşlı, sərbəst drenajlı allüviallı torpaqlar eyni səbəbdən üzümçülük üçün əla seçimdir: zəmində suyun yoxluğu tənəkləri gücləndirir, yaşama qabiliyyətini və məhsuldarlığı azaldaraq, onları kiçik, zənginləşdirilmiş giləmeyvələr verməyə məcbur edir.
CAICAYEN AND CEPAS DEL PLATA
Nəhayət, 2015-ci ildə, yenə də Qualtallaridə, El Spinilyoda üzüm əkdik, lakin bu dəfə 1625 m yüksəklikdə. Bu, Mendozadakı üzümçülüyün ən son həddinə yaxınlaşır. Burada qum və əhəngdaşı təbəqələrinin nüfuz etdiyi yoxsul daşlı və allüviallı torpaqlar Mendozanın digər regional şərablarından fərqlənən yüksək qatılıqlı, mineral şərablar istehsal etməyə imkan verir. Biz əsasən bu ərazidə oynaq şərab istehsalı üçün ideal növlər olan Şardone və Pino Nuar yetişdiririk. Bunlar, şübhəsiz ki, müvafiq olaraq 800 və 400 hektarlıq ən böyük üzümlüklərimizdir. Buna bir az Semillon və Pti Mansenq və bir az da, bizim qızılgül küvemizdə istifadə olunan Malbeki əlavə edək.